Vyhľadávanie


Kontakt

M-zo

E-mail: m-zo@azet.sk

TOP GEAR

10.03.2012 16:26

 

 

Top Gear


je motoristická relácia televízie BBC prevažne o autách. Začala sa vysielať v roku 1977 ako bežný program pre motoristov.

V priebehu doby a obzvlášť od znovuzahájenia v roku 2002 sa relácia vyvinula skôr do formátu zábavného programu s často šokujúcimi a nepredvídateľnými humornými scénami. Program v súčasnosti uvádzajú moderátori Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Dôležitou postavou v relácii je záhadný testovací jazdec v bielom overalu, známy pod menom Stig. Celosvetová sledovanosť programu sa odhaduje na 350 miliónov divákov.
Premiéry jednotlivých epizód sú vysielané na britských staniciach BBC - BBC Two a od 14. sezóny (2009/2010) aj na BBC HD. Program je vysielaný na rôznych programoch po celom svete. Obľuba relácie viedla k vytvoreniu dvoch medzinárodných verzií s miestnym osadením účinkujúcich - ruskej a austrálskej verzie Top Gear (*existuje už aj verzia TOP GEAR USA ).


Program bol vyzdvihovaný za štýl a prednes, rovnako tak aj za značné množstvo kritiky v obsahu a komentároch moderátorov.
Osobitné kategórie epizód sú tzv špeciály. V 14. sezóne bolívijský, kedy sa moderátori vydajú prejsť amazonskou džungľou. V roku 2007 v rámci natáčania relácie Top Gear: Polar Special sa stala expedícia Top Gearu na čele s Jeremym Clarksonom a Jamesom Mayom prvá, ktorá kedy došla na severný magnetický pól autom.

Zdroj:
Tento článok je sčasti alebo úplne založený na preklade článku Top Gear na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

My sme spustili vlastný TOP GEAR fans klub na pokeci a všetci ste výtaný:

pokec.azet.sk/klub/top-gear-fans?i9=3833de665a31